Vijesti
Objavljeno: Uto 05.04.2022.

CIES: Gvardiol četvrti u Europi među igračima do 21 godine

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) i InStat zajedno su obavili istraživanje koje je pokazalo kako je tijekom aktualne sezone hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol, inače član Leipziga, četvrti najbolji nogometaš u Europi do 21 godine starosti.

U obzir je uzeto 15 tehničkih kategorija te osam različitih domena u igri (obrambeni skok i duel na zemlji, oporavak, distribucija, preuzimanje igrača, stvaranje prilika te napadački skok i udarac). Uz to, istraživanje se nije baziralo na poziciji igrača, a vrednovana je i razina kluba u kojem nastupa svaki pojedini nogometaš, ali i snaga lige, odnosno, suparnika tijekom sezone.

Gvardiol je ukupno zauzeo četvrto mjesto, ali i prvo među obrambenim igračima. Kao najveće njegove vrline istaknute su mogućnosti blokiranja suparničkih udaraca te organizacije igre. Među sto najboljih je još jedan hrvatski nogometaš. Na 71. mjestu se nalazi Marin Ljubičić iz Hajduka.

Najbolji je, inače, po ovom istraživanju Bukayo Saka iz Arsenala. Drugi je Mason Greenwood iz Manchester Uniteda, a treći Patrick Wimmer, igrači Arminije iz Bielefelda.

Foto: HNS