Vijesti
Objavljeno: Uto 30.03.2021.

CIES, statistika: Brozović 12., Sosa 36., Badelj 40.

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) obavio je te službeno obznanio studij o učinkovitosti nogometaša u najjačim europskim ligama tijekom kalendarske 2021. godine. Uvjet da igrač uđe u analizu bio je da je na terenu proveo najmanje dvije trećine minuta u odigranim utakmicama.
 
U ovoj studiji korišteni su statistički podaci iz stvaranja prilika, udaraca, distribucije lopte, reakcije nakon izgubljene lopte, prodornosti, driblinga, agresivnosti i slično.
 
Od hrvatskih nogometaša najbolje figurira Marcelo Brozović, član milanskog Intera, koji se nalazi visoko na 12. mjestu (85,4 boda). Zanimljivo da je drugi najuspješniji Hrvat Borna Sosa iz Stuttgarta (36. mjesto, 81,2 boda), a treći Milan Badelj iz Genoe (40. mjesto, 80,8 bodova). CIES je zabilježio još učinak Andreja Kramarića iz Hoffenheima (53. mjesto, 79,1 bod) među sto najboljih.
 
Najbolji je, pak, Lionel Messi (čak 92,5 boda). Slijede Lewandowski iz Bayerna, Jorginho iz Chelseaja, Ruben Dias iz Manchester Cityja i Cristiano Ronaldo iz Juventusa.
 
Foto: HNS