Vijesti
Objavljeno: Uto 29.06.2021.

Dalić: Cilj smo ispunili, iako znamo da vrijedimo više

Hrvatska reprezentacija se odmah nakon ispadanja s Europskog prvenstva i poraza od Španjolske u osmini finala vratila u svoju bazu, u Rovinj. Dan poslije je hrvatski izbornik Zlatko Dalić još jednom odgovarao na novinarska pitanja nakon kompletnog Eura, s najvećim naglaskom na posljednju utakmicu.

- Protiv Španjolaca nismo bili dobri u prvom poluvremenu, nismo bili u dobrom presingu i previše smo se umarali u trčanju za loptom. U nastavku smo se vratili nakon 1:3, sve što smo trebali, tada smo dobro napravili. Stvorili smo dvije velike šanse u prvom produžetku, ali se nije prelomilo na našu stranu. Kasnije smo izgubili snagu i energiju. Čestitke Španjolcima, ali i mojim igračima, rekao je na početku Dalić i nastavio:

- Pokazali smo snagu, kvalitetu i karakter. Pokazali smo da možemo igrati protiv svakoga. Mislim da ne moramo strahovati za budućnost jer smo u osmini finala ispali tek nakon produžetaka, a igrali smo protiv jedne od najjačih svjetskih reprezentacija.

Potom se osvrnuo na detalje iz utakmice protiv Španjolske koji su donijeli prevagu.

- Rekao sam i ranije da smo u zadnjih 20 minuta ušli s trojicom u zadnjem redu. U produžetku smo se vratili na četvoricu natrag i bili smo svjesni da Brekalo nije taj za defenzivne zadatke na boku te smo poslali Vrsaljka na zagrijavanje. Krenuli smo sjajno u produžetke i u tim smo trenucima bili dominantni. Kada smo htjeli mijenjati i ubaciti Vrsaljka, nije bilo prekida te smo primili pogodak. Tu smo zakasnili i morao sam ranije reagirati. Oršić? Dobio je priliku, s njim nismo zakasnili, jer su sve te promjene donijele ploda kod rezultata 1:3.

O pripremi same utakmice Dalić je rekao:

- Uvijek ima grešaka kada se izgubi utakmica. Mi smo napravili pripremu kako smo mogli, a cijeli tijek utakmice nam je davao za pravo s promjenama. Kada smo govorili o zamjeni za Perišića, odlučili smo se za Rebića jer je to njegova prirodna pozicija. Očekivao sam njegovu eksploziju. Kada govorimo još o dvojbama, bila je ona hoće li početi Juranović. Stojim iza toga što sam odlučio, a grešaka je bilo i toga sam svjestan.

Govorio je potom Dalić kompletno o nastupu na Euru.

- Prvi cilj je bio proći skupinu i mi smo to napravili. Nismo se provukli. Htjeli smo više i mislim da vrijedimo više od osmine finala. Ali, dobili smo težak ždrijeb. No, u ovoj fazi su ispali mnogi. Od Portugala do Francuske. Ispast će ili Engleska ili Njemačka. Imali smo i peh. Igrali smo bez Perišića i Lovrena. Tužan sam i ponosan. Na drugo poluvrijeme sam ponosan. Dogodila se sinergija na kraju utakmice.

Potom se Dalić dotaknuo nekih čudnih situacija za vrijeme dvoboja protiv Španjolaca.

- Rebić i Gvardiol? To su bizarne pogreške koje se ne događaju često. Protiv Malte ili Cipra se takve greške mogu dopustiti, ali nikako protiv Španjolske. Nismo primali golove iz mnogo težih situacija i boljih akcija suparnika, ali ih primamo kada mijenjamo kopačke ili pijemo vodu. Ja sam ranije rekao, sve što Gvardiol pogriješi, ja snosim svu odgovornost. On sve to mora proći da bi danas, sutra bio uzdanica. Njegove greške mogu prihvatiti. Ako on to shvati i ispravi, bit će to velika stvar za ovu reprezentaciju.

O danu nakon poraza Dalić je izjavio:

- Imali smo zajednički doručak i obratio sam se igračima s nekoliko rečenica. Tužni su i razočarani jer smo mogli više i znaju da vrijede više. No, rekao sam da je ovo realna situacija jer uvijek dobiješ koliko si dao i uložio. Mislim da nismo uložili sve kako bi prošli. Budućnost s Modrićem? Razgovarat ćemo i analizirati. Donijet ćemo zajedničku odluku.

- Promijenio bih neke stvari s ovog Eura, ali neću o tome sada govoriti. Možda nisam bio dosljedan sebi. Imao sam stopostotnu potporu i tako se osjećam. Nisam u nijednom trenutku osjetio da me netko bojkotira. No, nije važna potpora meni, nego da reprezentaciju shvatiš kao svetinju kada igraš za nju. Nisam osjetio da to netko nije htio. Ostajem ili odlazim? Cilj sam ostvario, ali razgovarat ću s ljudima u Savezu. Sada je prva stvar osigurati nastup na SP-u u Kataru. Oršić, Pašalić i Budimir? Njima se protiv Španjolske vratilo strpljenje koje su pokazali. Oni su budućnost ove reprezentacije, dodao je Dalić.

Foto: HNS