Vijesti
Objavljeno: Čet 15.04.2021.

Efektivno se u HT Prvoj ligi igra 62 posto vremena po utakmici

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) proveo je u suradnji s partnerima iz InStata istraživanje o dinamici igre na utakmicama 37 europskih nogometnih natjecanja u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 3. ožujka 2021. godine.

Istraživanje je provedeno u 30 najboljih nacionalnih prvenstava (članicama Uefe), pet drugoligaških natjecanja u zemljama iz  "liga petice" te Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Ova studija je prvenstveno proučavala postotak efektivnog vremena u igri, a po tom pitanju najveće su vrijednosti zabilježene u Izraelu (66,9 posto), Nizozemskoj (65,6 posto) i Rusiji (65,4 posto). U Ligi prvaka je ta brojka 64,7 posto, u Europskoj ligi (62,5 posto), a ukoliko se gledaju sva natjecanja kompletni prosjek je 61,3 posto.

HT Prva liga ima jednaku brojku kao engleska Premier liga (62 posto).

- Ovaj segment zanimljive studije ukazuje na činjenicu da se u HT Prvoj ligi u kontinuitetu igra vrlo kvalitetan nogomet. Drago mi je da su visoki europski standardi našeg prvoligaškog natjecanja koincidirali s ulaganjem značajnih sredstava HNS-a u infrastrukturu. Naravno da ćemo i u budućnosti nastaviti ulagati u infrastrukturu i našu nogometnu bazu, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Dodajmo ovome da prosječno utakmica u HT Prvoj ligi traje 96 minuta i 34 sekunde. Prosječno se svira 27,3 prekršaja po susretu, a na svaki se prekršaj u HT Prvoj ligi prosječno gubi 30,5 sekundi.