Vijesti
Objavljeno: Sri 08.04.2020.

France Football: Legendarni hrvatski kvadratići

Ugledni francuski nogometni časopis France Football u svom je travanjskom izdanju jedan dio prostora posvetio nogometnim dresovima, a pritom su neizbježni bili kvadratići na hrvatskim dresovima.

Francuski autori teksta također nisu ostali imuni na svjetski prepoznatljive dresove koji su se na velikim natjecanjima prvi puta pojavili 1996. godine na Europskom prvenstvu, ali su poseban pečat ostavili na Svjetskom prvenstvu 1998. godine (brončana medalja) i na prošlom SP-u gdje su Vatreni osvojili drugo mjesto.

- Nakon rata koji je zahvatio bivšu Jugoslaviju neovisnom je državom postala Hrvatska te je primljena u Fifu tijekom 1992. godine, kao i u Uefu godinu dana kasnije. To je mala nacija velike povijesti i sjajnih nogometaša (Prosinečki, Šuker, Boban…) koji su šarmirali Stari kontinent 1996. godine. Dvije godine kasnije osvetili su se Njemačkoj na Svjetskom prvenstvu u četvrtfinalu. Vođeni izbornikom Blaževićem nosili su dresove s crveno-bijelim kvadratićima, kreacijom slikara Miroslava Šuteja koji je bio inspiriran bojama kraljeva koji su vladali tom zemljom. Dvadeset godina kasnije odjeća istih boja koju su nosili Modrić i ostali doživjela je drugu odiseju, u finalu, napisao je između ostaloga France Football.