Vijesti
Objavljeno: Čet 10.06.2021.

HNS najavio da igrači neće klečati na Euru

Uoči Europskog prvenstva dosta se priča o tome koje će reprezentacije klečati prije početka svojih susreta, u znak podrške pokretu Black Lives Matter, a koje neće.

Primjerice, uoči prijateljske utakmice Belgije i Hrvatske u tu čast kleknuli su belgijski nogometaši, ali ne i Vatreni. Povodom toga se oglasio i Hrvatski nogometni savez, a uoči nastupa na Euru.

- HNS uvijek i svugdje osuđuje sve oblike rasizma i diskriminacije, ali smatramo da svaki igrač ima pravo na odabir kako će se postaviti prema tom problemu. Prije utakmice s Belgijom igrači su odlučili da će poštovanje prema borbi protiv rasizma iskazati držanjem u stavu mirno te tako ispoštovati i klečanje svojih suparnika, belgijskih nogometaša. Hrvatskom narodu klečanje nije imanentno kao način iskazivanja poštovanja i što je najvažnije, hrvatski reprezentativci svojim djelima i ponašanjem tijekom karijera pokazuju da im boja nečije kože ili rasa nipošto nije razlog za podjele.

Inače, osim Hrvatske još su neke reprezentacije (Rusija, Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka) najavile kako neće klečati na Euru, dok se neke (Italija, Španjolska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Turska, Švedska i Švicarska) nisu izjasnile, ali u posljednjim nastupima nisu klečale.

Foto: HNS