Vijesti
Objavljeno: Uto 24.05.2022.

HNS osuđuje nasilje te poziva na odgovornost i smirivanje tenzija

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, kako na stadionima tako i izvan njih te će kao odgovorna organizacija nastaviti sustavno i odlučno provoditi aktivnosti kako bi se svako neprimjereno ponašanje iskorijenilo iz nogometa. S obzirom na nedavne događaje koji su uslijedili na autocesti između Zagreba i Splita, a nakon derbija na Maksimiru, iz HNS-a su naveli:

- Rastužuje nas incident koji se dogodio kod odmorišta Desinec tijekom preprate navijača Hajduka iz Zagreba prema Splitu. Hrvatski nogometni savez svim ranjenim i ozlijeđenim osobama, uključujući 20 policijskih službenika, želi uspješan i potpun oporavak. Kako se incident dogodio daleko od nogometnog stadiona, odnosno, izvan nadležnosti saveza, HNS nije raspolagao svim informacijama, pored onih objavljenih u medijima, zbog čega nije ni žurio javno istupiti.

- Međutim, HNS od subotnje večeri aktivno sudjeluje u čitavom procesu te je u direktnom kontaktu s Hajdukom, Dinamom te Ravnateljstvom policije Republike Hrvatske. Pritom HNS poziva sve uključene strane na otvorenu i konstruktivnu suradnju u cilju smirivanja tenzija. U tu svrhu HNS je pozvao čelnike svih spomenutih strana na sastanak u petak 27. svibnja u sjedištu HNS-a. Savez će biti aktivan partner klubovima i Policiji RH u stvaranju atmosfere dijaloga, što vidimo kao najbolji način rješavanja svih postojećih izazova.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza su naveli i sljedeće:

- Dosadašnji napori HNS-a rezultirali su značajnim smanjenjem neprimjerenog i kažnjivog ponašanja navijača na utakmicama hrvatske reprezentacije, a pozitivan trend je bio vidljiv i u netom završenoj sezoni HT Prve lige. Uvjereni smo da će predstojeće nogometne utakmice, a to su finale Kupa te susreti reprezentacije protiv Austrije u Osijeku i Francuske u Splitu, proći u pozitivnoj atmosferi kakvoj smo bili svjedoci proteklih godina na utakmicama svjetskih doprvaka.