Vijesti
Objavljeno: Sub 17.10.2020.

HNTV (subota, 20 sati): Prijateljska utakmica Hrvatska - SAD (17.10.1990.)

Na maksimirskom stadionu, na današnji dan 17. listopada 1990., prije točno 30 godina, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu, povijesnu utakmicu, od trenutka svog osamostaljenja. Iako je utakmica odigrana prije nego je Hrvatska proglasila samostalnost, taj se dvoboj vodi kao prvi u novijoj povijesti.

Suparnik je bila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a Hrvatska je slavila 2:1. Prvi je pogodak postigao Aljoša Asanović, drugi Ivan Cvjetković, a u oba slučaja asistirao je Marko Mlinarić koji je službeno proglašen za najboljeg igrača dvoboja.

Hrvatsku reprezentaciju kao izbornik je vodio Dražan Jerković, a kapetanski na terenu Zlatko Kranjčar.

Inače, utakmica je odigrana u sklopu proslave povratka spomenika bana Josipa Jelačića na glavni zagrebački trg što se dogodilo dan ranije.

Tada je, dakle, krenula uspješna povijest hrvatske reprezentacije koja je svoje vrhunce dotakla na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj osvajanjem brončane medalje te 20 godina poslije na SP-u u Rusiji igranjem finalne utakmice i osvajanjem srebra.

Hrvatska je protiv SAD-a tog 17. listopada 1990. godine igrala u sastavu: Ladić, Vulić, Kasalo, Peršon, Dražić, Ćelić, Kranjčar, Asanović, Cvjetković, Mlinarić, Shala, a s klupe za pričuve su ušli Gabrić, Židan i Mladenović.