Vijesti
Objavljeno: Sub 13.06.2020.

Hrvatski nogometni savez slavi 108. rođendan

Hrvatski nogometni savez proslavio je 13. lipnja svoj već 108. rođendan. Vraćajući se duboko u povijest izborom dr. Milovana Zoričića za šefa nogometne sekcije Hrvatskog športskog saveza tog je dana 1912. godine službeno započela bogata povijest Hrvatskog nogometnog saveza.

Inače, nogometom su u današnjem obliku prvobitno u Hrvatskoj igrali još 1873. godine Englezi koji su došli u Rijeku zbog izgradnje tvornice, a sedam godina kasnije hrvatski mladići počeli su igrati nogomet u Županji. Pravila igre na hrvatskom jeziku tiskana su u Zagrebu 1896. godine.

Reprezentacija Hrvatske odigrala je prve javne međunarodne utakmice u Pragu 23. i 26. lipnja 1907. godine protiv praške Slavije.

Uspostavljanjem suverene, nezavisne i demokratske Hrvatske, nakon izbora 1990. godine, obilježen je početak itekako uspješne, nove ere hrvatskog nogometa i HNS-a, a kulminacija se, jasno, dogodila 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvajanjem brončane medalje i 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvajanjem srebrne medalje.

U tom razdoblju od osnutka samostalne Hrvatske reprezentacija je izborila plasman na čak 11 od 13 velikih natjecanja (Eura i SP-a).

Prisjećajući se pobjedničke prošlosti HNS se raduje i uzbudljivoj budućnosti počevši od iduće godine kada će se igrati odgođeno Europsko prvenstvo gdje Hrvatska ponovno dolazi s velikim ambicijama.