Vijesti
Objavljeno: Pon 13.05.2019.

Kramarić i Santini predvode hrvatske strijelce po Europi

Još po koje kolo ostalo je u većini europskih prvenstava do kraja sezone pa se već sada mogu donositi sudovi, ocjenjivati uspješnost ili neuspješnost pojedinih klubova, igrača i slično, stoga donosimo pregled kakvi su bili hrvatski strijelci tijekom sezone na izmaku.

Pritom je uvijek važno na sve gledati s rezervom jer je teško komparirati lige u kojima igraju pojedini igrači. Važno je i tko je koliko igrao, koliko su u tom trenutku bili bitni pojedini golovi, no ono što je "crno na bijelo" kaže da hrvatske strijelce predvode Andrej Kramarić i Ivan Santini.

Obojica su postigli po 16 golova, s time da Kramarić za svoj Hoffenheim mora odigrati još samo jednu utakmicu do kraja sezone, a Santini za Anderlecht dvije. Jasno, golovi Kramarića postignuti su u daleko jačem okruženju Bundeslige, nego li je to belgijsko prvenstvo.

Iako je, primjerice, Filip Ozobić za azerbajdžanski Qarabag postigao devet golova tijekom ove sezone, pokušali smo se zadržati na sadašnjim hrvatskim reprezentativcima, onima koji su vrlo blizu nacionalne vrste i dodali pritom još Marija Mandžukića koji je za Juventus u Serie A postigao osam golova tijekom ove sezone, ali tih osam mnogo vrijedi jer je, između ostalih, Mandžukić punio mreže najvećih konkurenata poput Napolija, Milana, Rome, Intera, Lazija...

Devet golova postigao je i Ante Rebić za svoj Eintracht iz Frankfurta, a s po sedam golova slijede Ivan Perišić iz Intera i Marko Livaja, igrač AEK-a.

Na začelju liste TOP 10 strijelaca nalaze se dva hrvatska vezna igrača Primere (Luka Modrić i Ivan Rakitić s po tri prvenstvena gola za Real i Barcelonu), a isti je broj ligaških golova do sada postigao i Domagoj Vida u dresu Bešiktaša.

Ljestvica hrvatskih strijelaca (reprezentativaca i potencijalnih reprezentativaca) po Europi: 1. Andrej Kramarić (Hoffenheim) 16, 1. Ivan Santini (Anderlecht) 16, 3. Mario Mandžukić (Juventus) 9, 3. Ante Rebić (Eintracht) 9, 5. Ivan Perišić (Inter) 7, 5. Marko Livaja (AEK) 7, 7. Nikola Vlašić (CSKA Moskva) 5, 8. Mario Pašalić (Atalanta) 4, 9. Ivan Rakitić (Barcelona) 3, 9. Luka Modrić (Real Madrid) 3, 9. Domagoj Vida (Bešiktaš) 3...