Video
Objavljeno: Uto 14.09.2021.

Martinčić: Znam da sam ispisala povijest, ali život ide dalje

Utakmicu osmog kola HT Prve lige između Gorice i Hrvatskog dragovoljca zauvijek će pamtiti Ivana Martinčić, hrvatska sutkinja koja je na tom dvoboju obavljala dužnost glavnog suca.

Taj će događaj ostati zapisan i u povijesnim knjigama hrvatskog i europskog nogometa jer je tada Martinčić postala prva žena glavni sudac na jednoj utakmici elitnog ranga hrvatskog nogometa. Isto tako, Hrvatska je time postala tek peta zemlja u Europi (nakon Francuske, Češke, Walesa i Ukrajine) gdje je jedna žena obavljala tu dužnost.

- Dojmovi se još uvijek nisu potpuno slegli. I dalje primam čestitke sa svih strana, a nisam ni navikla na ovakvu zainteresiranost medija. No, jako sam sretna jer je baš meni pripala ta čast i odgovornost te što sam prva ženska glavna sutkinja. Jednako tako sam sretna što sam na toj utakmici imala podršku pomoćne sutkinje, svoje kolegice Sanje Rođak-Karšić, rekla je Ivana Martinčić i nastavila:

- Znam da će moje ime ostati upisano u povijesti, ali život ide dalje. Bio je povijesni dan, ali on je prošlost. Okrećem se budućim izazovima. Prije svake utakmice postoji trema, a prije ove je bilo i malo više. Ipak su sve oči bile uprte u mene. Trebalo je opravdati povjerenje što sam, nadam se i učinila.

Martinčić je dodala i sljedeće:

- Trenutačno sudim utakmice u Drugoj ligi. Znam da za sve treba iskustva pa se nadam da će mi Komisija sudaca omogućiti još koju utakmicu u ovoj sezoni HT Prve lige. No, vidjet ćemo. Jako mi je drago što imam podršku kolega sudaca jer svi oni znaju koliko naporno radim i treniram kako bi dostigla najvišu razinu.