Vijesti
Objavljeno: Čet 17.10.2019.

Na današnji dan 1990.: Hrvatska - SAD

Na maksimirskom stadionu, na današnji dan 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je prvu, povijesnu utakmicu, od trenutka svog osamostaljenja.

Suparnik je bila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a Hrvatska je u tom prijateljskom ogledu slavila 2:1. Prvi je pogodak postigao Aljoša Asanović, drugi Ivan Cvjetković, a u oba slučaja asistirao je Marko Mlinarić koji je kasnije i službeno proglašen za najboljeg igrača tog dvoboja.

Hrvatsku reprezentaciju izbornički je vodio Dražan Jerković, a kapetanski na terenu Zlatko Kranjčar koji je kasnije u svojoj karijeri također obavljao dužnost hrvatskog izbornika.

Tog dana krenula je uspješna povijest hrvatske reprezentacije koja je svoje vrhunce dotakla na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj osvajanjem brončane medalje te deset godina poslije na SP-u u Rusiji igranjem finalne utakmice protiv Francuske i osvajanjem srebrne medalje.

Hrvatska je protiv Sjedinjenih Američkih Država tog 17. listopada 1990. godine igrala u sastavu: Ladić, Vulić, Kasalo, Peršon, Dražić, Ćelić, Kranjčar, Asanović, Cvjetković, Mlinarić, Shala. S klupe za pričuve ušli su: Gabrić, Židan i Mladenović.