Video
Objavljeno: Uto 18.01.2022.

Posljednji ispraćaj legendarnog Štefa Lamze

Na zagrebačkom groblju Mirogoj održan je posljednji ispraćaj legendarnog nogometaša Dinama Stjepana Lamze koji je prošlog tjedna preminuo u 82. godini života.

Bio je predvodnik Dinamove generacije tijekom 60-tih godina prošlog stoljeća koja je 1967. ostvarila i najveći uspjeh u klupskoj povijesti, osvajanje Kupa velesajamskih gradova. Jednako tako, Štefa Lamzu mnogi će navijači Dinama opisati kao ponajboljeg nogometaša u silno bogatoj povijesti ovog kluba.

Ranije je, u hotelu Westin, održana komemoracija proslavljenom igraču koju je organizirao Dinamo. Svemu je, dakako, nazočila i delegacija Dinama, došli su i igrači prve momčadi sa zimskih priprema u Rovinju, delegacija Hrvatskog nogometnog saveza, brojni ljudi vezani uz nogomet, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević...

- Opraštamo se od nogometnog velikana. Igračke legende, miljenika navijača i našeg prijatelja Stjepana Lamze. Posebno smo ponosni što je bio i ostao vezan uz Dinamo do posljednjeg dana. Sa Štefom sam bio blizak još iz tih dana, davne 1967. godine, kada sam prvi puta postao dio klupske Uprave.

- Otišao je plavi veseljak, dribler i žongler. Lamza je prva asocijacija na pokal iz te 1967. godine. Postao je amblem generacije, rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić.

Riječ je potom preuzeo Zorislav Srebrić, dugogodišnji djelatnik Hrvatskog nogometnog saveza, koji je naglasio:

- U ono vrijeme je bio popularan iznad svih kriterija. Zamislite samo koliko bi bio popularan danas. Bio je istinski nogometni virtuoz. Sjećam se jedne utakmice, protiv Fiorentine, kada je Štef igrao lijevog beka što je izazvalo čuđenje kod mnogih. Na desnom krilu kod Fiorentine je bio Kurt Hamrin, tada jedan od najboljih igrača u Europi. No, Lamza ga je toliko probijao da se nije znalo tko igra beka, a tko krilo. Imao je sve, dribling, radnu etiku i lijevu nogu o kojoj su se pisale bajke.

O svom nekadašnjem suigraču danas 78-godišnji Zdenko Kobešćak je, između ostaloga, izjavio:

- Sa Štefom sam igrao nekoliko sezona u Dinamu i bio je jedan od najboljih igrača spomenute šampionske generacije. Igrao je izvanredne utakmice, zabijao spektakularne golove. Voljele su ga sve generacije. Bio je igračina. Bio je dobričina.