Vijesti
Objavljeno: Sri 12.01.2022.

Preminuo je legendarni Stjepan Štef Lamza

U 82. godini života preminuo je Stjepan Štef Lamza, legendarni hrvatski nogometaš i jedan od najboljih igrača Dinama u njegovoj povijesti.

Lamza je rođen u Sisku 23. siječnja 1940. godine, a u tamošnjoj Segesti je i počela velika nogometna karijera. Prije dolaska u Dinamo igrao je još za Maribor, a u Dinamo je došao 1960. te je idućih osam godina oduševljavao navijače kluba iz Maksimira svojim nogometnim umijećem, driblinzima, pogocima...

Bio je vođa sjajne Dinamove generacije kroz 60-te godine i glavni igrač na putu prema najvećem klupskom uspjehu u povijesti, osvajanju Kupa velesajamskih gradova 1967. godine. Za Dinamo je odigrao 281 utakmicu te je pritom postigao 72 pogotka. Ionako velika karijera bila bi još i veća da mu se nije dogodila teška ozljeda pri padu s balkona. Bio je to događaj nakon velike polufinalne pobjede u Kupu velesajamskih gradova protiv Eintrachta. Njemački sastav je u prvom dvoboju, kao domaćin, pobijedio s 3:0, ali je Dinamo u fantastičnoj atmosferi uzvrata slavio također 3:0 i potom u produžecima dao gol za 4:0 i prolaz u finale gdje je pobijeđen Leeds.

U Dinamu je još osvojio dva Kupa nekadašnje države (1963. i 1965. godine). Nakon Dinama kratko je boravio u Rijeci, Zagrebu i francuskom Chateaurouxu, dok je igračku karijeru okončao 1972. godine u Croatiji iz Melbournea.

Za reprezentaciju nekadašnje države upisao je sedam nastupa.