Vijesti
Objavljeno: Čet 02.04.2020.

Prije 80 godina: prva međunarodna utakmica hrvatske reprezentacije

Na današnji dan, 2. travnja, prije točno 80 godina (1940. godine) hrvatska reprezentacija je odigrala prvu međunarodnu utakmicu.

U nekim povijesnim bilješkama ta utakmica protiv Švicarske se vodi kao prva u povijesti, dok će drugi povijesni statističari hrvatsku samostalnost na samom početku devedesetih godina prošlog stoljeća voditi kao pravi početak hrvatske reprezentacije (dvoboj protiv Sjedinjenih Američkih Država).

U svakom slučaju, tog 2. travnja 1940. godine u Zagrebu je reprezentacija tadašnje Banovine Hrvatske odigrala ipak neslužbenu utakmicu i ona je bila prva od četiri u nizu. Tada je momčad, koju je kao kapetan vodio Mirko Kokotović, odigrala još jednu prijateljsku utakmicu protiv Švicarske te još dvije protiv Mađarske.

Navodi se, isto tako, da je ogledu te 1940. godine prisustvovalo oko 10.000 gledatelja. Utakmica je odigrana na igralištu Građanskog u Koturaškoj ulici, a Hrvatska je pobijedila 4:0. Dvostruki je strijelac bio Zvonimir Cimermančić, a po jedan su gol postigli Florijan Matekalo i August Lešnik.