Vijesti
Objavljeno: Pet 13.05.2022.

Točno 32 godine od nikada odigrane utakmice na Maksimiru

Prošle su točno 32 godine od zagrebačkog poslijepodneva i nikada odigrane prvenstvene utakmice tadašnje države između Dinama i beogradske Crvene zvezde.

Tog 13. svibnja 1990. godine hrvatski je čovjek jasno i glasno ustao protiv terora. Svi događaji prije zakazanog ogleda, kako diljem Hrvatske i Zagreba te pogotovo na samom stadionu, utjecali su jednim dijelom kasnije na događanja na ovim prostorima.

Svi oni koji su se te nedjelje, prije 32 godine, našli na Maksimiru, ali i mnogi drugi, složit će se kako je to bila jedna od uvodnih epizoda u težnjama i nastojanjima hrvatskog naroda da dođe do samostalnosti. Među prvima su tu želju, ali prkos i snagu za suprotstavljanje onima koji su ugnjetavali, pokazali navijači Dinama.

Tada su navijači Dinama i sve pristaše zagrebačkog i hrvatskog kluba, spremno ustali protiv kombinirane akcije gostujućih huligana i tadašnje milicije. Isto tako, možda i najveća asocijacija na te događaje je reakcija Zvonimira Bobana, tadašnjeg mladog kapetana Dinama, koji je ostao na travnjaku, u općem kaosu koji je tamo vladao te je napadom na jednog milicajca također stao u obranu svog kluba, terena, navijača, Zagreba i Hrvatske.

TAGOVI