Vijesti
Objavljeno: Čet 02.05.2019.

U Istru 1961 dolazi se i odlazi kao na kolodvoru

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) vrlo često objavljuje razne, itekako zanimljive, nogometne statističke podatke iz kojih se mnogo toga može iščitati.

Jedna takva studija pokazala je da je Hrvatski Telekom Prva liga pri dnu europske ljestvice kada je u pitanju prosjek provedenog vremena jednog igrača u određenom klubu.

Naime, prosječno igrač u hrvatskom klubu ostaje vrlo kratko, samo jednu godinu i 51 dan. "Gori" u Europi po tom pitanju od Hrvatske su samo Cipar, Rumunjska, Bugarska i Srbija, a najduže u Europi igrači ostaju u španjolskim, njemačkim i engleskim klubovima. Pritom su Real i Barcelona najstabilniji klubovi.

Apsolutno najjači primjer prometnog kluba u Hrvatskoj je Istra 1961 koja u tom smislu predvodi i sve europske klubove. Nigdje u Europi igrač u prosjeku ne ostaje tako kratko, kao u pulskom klubu, točnije, manje od pola godine, samo 131 dan.

U svjetlu toga treba reći i one posljednje vijesti iz Istre 1961, a to je odluka da se i definitivno raziđu s novom trojicom igrača. U pitanju su Michael Jordan Nkololo, Jonathan Caicedo i Michel Espinosa. Svi su oni došli u Pulu početkom ove sezone, ali njen kraj nisu dočekali te nisu u klubu ostavili gotovo nikakav trag.

Nkololo je za Istru 1961 nastupio samo u dvije utakmice. Caicedo je odigrao tek pet ligaških dvoboja, dok je Espinosa bio najčešće na terenu, taj je vezni igrač nastupio u osam prvenstvenih utakmica.

Kod Hrvatske su primjeri prometnih klubova još: Rudeš (171 dan) i Gorica (314 dana). Najstabilnija momčad u tom smislu je Osijek (prosjek ostanka igrača je jedna godina i 91 dan). U Hajduku i Rijeci u prosjeku se ostaje godinu i mjesec dana, a u Dinamu godinu dana i tri mjeseca.