Vijesti
Objavljeno: Uto 14.05.2019.

VAR sve jače kuca na vrata hrvatskog nogometa

Hrvatski nogometni savez nastavlja s predstavljanjem VAR-a, video tehnologije koja će od iduće sezone pomagati hrvatskim sucima.

Isto tako, suci i svi oni koji će se služiti VAR-om nastavljaju s obukom (koju vodi iskusni hrvatski nogometni sudac Bruno Marić), a podsjetimo kako se VAR u hrvatski nogomet uvodi od drugog dijela iduće sezone te će za početak biti prisutan na derbi utakmicama.

HNS je povodom toga održao konferenciju za novinare u prostorijama Sudačke komisije u Sesvetama tijekom koje su brojni predstavnici medija upoznati s VAR tehnologijom i opremom. U svemu je sudjelovao i najveći svjetski stručnjak za VAR, tehnički direktor IFAB-a (neovisnog regulatornog tijela koji brine o pravilima nogometne igre) David Elleray.

- Proces uvođenja VAR tehnologije vrlo je dug i opširan te svaki sudac mora proći određeni broj isječaka i utakmica prije nego što je spreman koristiti VAR tehnologiju. Ipak, s obzirom na to što će VAR tehnologija donijeti hrvatskom nogometu i na sve ono što je već donijela svjetskom nogometu, ništa nije previše teško. Nadam se da ćemo uspjeti do proljetnog dijela sljedeće sezone uvesti VAR tehnologiju na svaku utakmicu. Najvažnije je da se greške umanje i izbace, rekao je Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a i voditelj ovog projekta u Hrvatskoj.

Riječ je dobio i David Elleray, tehnički direktor IFAB-a te proslavljeni engleski sudac, koji je tijekom posjeta Hrvatskoj održao i predavanje za sve suce koji sudjeluju na seminaru.

- Mediji su vrlo važni za ovaj projekt te novinari mogu pomoći objasniti javnosti što VAR može, ali i ono što ne može i ne smije. Drago mi je što sam u ime IFAB-a došao u Hrvatsku te mogu svjedočiti ovom posebnom trenutku u hrvatskom nogometu. Prije nego što uvedu VAR tehnologiju, svako natjecanje i svaki savez moraju dobiti odobrenje Fife i IFAB-a, a HNS za sada sasvim točno prati raspored uvođenja, izjavio je Elleray te dodao:

VAR tehnologija je najvažnija i najbrža revolucija u modernom nogometu. VAR se prvi put koristio na nogometnoj utakmici 2016. godine, a već je 2018. korišten na najvažnijoj utakmici na svijetu. Naša misao vodilja za VAR tehnologiju i za video pomoćne suce jest što manje miješanja u igru uz što veći pozitivan učinak. Cilj VAR-a jest zaustaviti jasne i očite greške i namijenjen je da se koristi isključivo u trenucima koji mogu promijeniti utakmicu, a to su golovi, jedanaesterci, dosuđeni crveni kartoni ili neprimijećeni incidenti za crvene kartone te situacije zamjene identiteta.

TAGOVI