Video
Objavljeno: Čet 14.05.2020.

VIDEO: Dr. Capak za HNTV: Gledatelji na utakmicama su visoki rizik

U ovotjednoj emisiji Mali nogometni razgovori na HNTV-u gostovali su dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i dr. Zoran Bahtijarević, liječnik hrvatske reprezentacije i član Radne skupine HNS-a za povratak natjecanja.

Glavni fokus razgovora bio je skori nastavak natjecanja u HT Prvoj ligi (i Hrvatskom nogometnom kupu) te kompletna novonastala situacija koju je izazvao koronavirus.

- Fizička distanca ključna je mjera u ovoj borbi koju vodimo i time na najbolji način zaustavljamo širenje. Zbog toga još ne možemo donijeti mjeru da gledatelji mogu prisustvovati utakmicama. Idemo korak po korak, jer ispunjene tribine na nogometnim utakmicama po nama su pri samom vrhu rizika u ovom trenutku, rekao je između ostaloga dr. Capak i dodao:

- Kada bi neki nogometaš bio pozitivan svi njegovi bliski kontakti, u zadnjih 48 sati, trebali bi ići u samoizolaciju. To bi, prevedeno značilo, da taj klub vjerojatno više ne bi mogao sudjelovati u natjecanju.

Dr. Bahtijarević je dodao:

- Nogomet kao sport nije rizičan. Potvrdile su to i analize iz Njemačke, Danske i Engleske. Bliski kontakt tijekom utakmice ne traje dugo i oni nisu česti. No, postaje rizičan u svlačionicama i zatvorenim prostorima gdje ima veliki broj osoba.