Video
Objavljeno: Sri 30.10.2019.

VIDEO: Đulvat za HNTV: Hrvatska liga je među pet najjačih u Europi

Matija Đulvat već više od dvije godine radi kao izbornik švedske reprezentacije u futsalu, a nedavno je bio i suparnik Hrvatskoj na kvalifikacijskom turniru Glavne runde za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Namučila je Švedska u tom susretu favoriziranu Hrvatsku, a sam Đulvat naglašava uspon švedskog futsala koji se tek odnedavno počeo igrati u toj skandinavskoj zemlji.

- Prva reprezentativna akcija u Švedskoj dogodila se 2013. godine. Mučilo ih je što su Finci debelo ispred njih i počeli su raditi. Odlučili su i potražiti pomoć, u trenerskom smislu, izvan svojih granica. Ja sam, na preporuku, ušao u uži izbor za izbornika s jednim Španjolcem i Portugalcem i, evo me, izbornik sam već više od dvije godine, rekao je Đulvat pa nastavio:

- Jako dobro Šveđani napreduju u svakom smislu. Prošle godine se po prvi puta odigrala jedinstvena liga. Ono čemu Šveđani teže jest da prvo naprave čvrste temelje u klubovima, a tek nakon toga slijedi sve ostalo. Recimo, u Hrvatskoj je situacija ipak drugačija jer neki klubovi ovise o sponzorima koji mogu otići čime se dovede u pitanje stabilnost kluba.

O novoj hrvatskoj ligi 10 Đulvat je rekao:

- Osobno sam protiv toga. Nema spora da je ova liga deset super kvalitetna. Hrvatska ima jednu od pet najjačih europskih liga. Jači su samo Italija, Španjolska i Rusija. No, jednako bi jaka hrvatska liga bila i s 12 klubova. Sada kada više nema Osijeka ili Slavonskog Broda izgubili smo veliki broj gledatelja u Slavoniji. Uostalom, prošle godine posljednje je bilo Jesenje, a nije postojao klub koji je sa sigurnošću mogao doći na to gostovanje znajući da će pobijediti.

Cijeli razgovor s Matijom Đulvatom pogledajte u video prilogu.