Video
Objavljeno: Čet 11.06.2020.

VIDEO: Kačinari za HNTV: Želimo jedinstvenu Treću ligu

U novoj epizodi Malih nogometnih razgovora u studiju Hrvatske nogometne televizije gostovali su Neven Šprajcer, koordinator natjecanja HNS-a, Marino Koljanin, dopredsjednik drugoligaša Orijenta 1919, i Tom Kačinari, predsjednik trećeligaša Vrapča.

Tema je, dakako, bila situacija koju je izazvala koronavirus te sve ono što donosi budućnost, pogotovo po pitanju sustava natjecanja na drugoligaškoj i trećeligaškoj razini.

- Koronavirus je, jasno, izazvao veliku krizu svugdje u svijetu, u svakom segmentu života pa tako i u hrvatskom nogometu. No, mišljenja sam da je HNS reagirao vrlo dobro te mogu reći kako je Hrvatska, mislim samo uz Španjolsku, jedina zemlja u Europi gdje će se nastaviti Prva liga, Prva liga za žene i futsal. Pokušali smo donijeti pravedna rješenja. Da nikoga ne oštetimo ili što manje oštetimo i mislim da smo u tome uspjeli. Pet trećih liga koje postoje? Osobno sam bio protiv njih, ali bila je to demokratska odluka. Većina središta je bilo za takvu ideju i morali smo to prihvatiti, rekao je između ostaloga Šprajcer.

Koljanin iz Orijenta 1919 također je pohvalio HNS-ove odluke.

- Hrvatski nogometni savez je sjajno reagirao i gotovo da nikoga nije oštetio. Primjer je Austrija i njihova druga liga gdje je uvjerljivo prvi Ried koji neće ulaziti u Prvu ligu jer se ona neće širiti. Mišljenja smo da je Druga liga sa 16 klubova idealna, a ne sadašnja s 18 zbog razvodnjavanja kvalitete i povećavanja troškova. Mi u Orijentu 1919, ali kao i svi ostali, moramo se prilagoditi situaciji.

Tom Kačinari iz trećeligaša Vrapča je protiv pet Trećih liga.

- HNS je vrhunski reagirao u vrijeme krize, ali sada ta hrabrost splašnjava kada treba donijeti prave odluke. Kada pričamo o jedinstvenoj Trećoj ligi, ja se odmah za nju zalažem. Budimo hrabri, treba vidjeti tko zadovoljava kriterije za Treću ligu i idemo imati jednu takvu. S tim da klubovi koji igraju takvu Treću ligu moraju već 90 posto biti spremni sutra zaigrati u drugoligaškom okruženju.